31 Januari 2012 Tisdag - En artikel jag tycker alla bör läsa

http://www.alltomhastar.se/artiklar/hastfakta/debatten-om-dressyrhastens-form-vad-handlar-den-om-egentligen/
Hittade den här länken på facebook hos hon jag dressyrtränar för. Jag gav mig in i den idag och läste. Och, fan säger jag vad bra förklarat det faktiskt var. Små saker som jag inte alls tänkt på och saker som är nyttiga att faktiskt ha lite i bakhuvudet!
"Hur ska vi göra när vi rider då, för att allt ska bli rätt? Några enkla universalknep finns inte, tyvärr, men några tips finns det där emot. Tänk på att stärka bukmusklerna hos hästen, de är till god hjälp för ryggen. Det gör man t ex genom att hoppa små studshinder, trava över cavaletti, pulsa i snö och klättra. Värm upp hästen mer i galopp istället för trav, det engagerar fler muskelgrupper. växla samling med att rida hästen lång och låg korta stunder för att få cirkulation och minska spänningar i ryggen. Och framför allt – ta hjälp av en kunnig tränare, lär dig så mycket du kan om hästens biomekanik och våga ifrågasätta varför du gör som du gör."

31 Januari 2012 Tisdag - Är din häst rädd för att halka?

Som rubriken lyder, är din häst rädd för att halka? Det tror jag banne mig min är. I går när vi var i ridhuset kom hon in i fyrtakt direkt, hon var pigg och framåt även fast de krävdes mycket ridning från mig. Och det funkar faktiskt rätt bra inomhus, men utomhus - knappast. Hon blir så stel och kort i bak att hon inte kan komma iväg i en tretaks galopp* utan står på stället eller måste springa fort som vinden. Det är hårt i backen, hon får inte fäste och hon blir kort och spänd.
Jag har tidigare inte tänkt på det här. Men nu i kväll gjorde jag det då hon knappt funkade i galoppen i varken höger eller vänster och hon var jätte fin inomhus i går, och Annie har aldrig haft problem att galoppera ute, förutom nu då det varit vinter ute.
.
Bara min häst som är så förståndigt och blir stapplig eller är det någon annans häst som också blir så?
Jag har bestämt mig för att bara trava nu då jag är ute eftersom jag vill ha galoppen så flytande och rolig som möjligt och hon inte går att rida igenom då hon är ute då det blir såhär. Och så ska jag börja träna inomhus i alla fall två gånger i veckan, sen då det börjar tina fram och det blir mjukare i backen borde de bli en kraftig bättring.

31 Januari 2012 Tisdag - de bra överväger det mindre bra.

Som jag skrivit tidigare har jag och Annie lastningsproblem, (och även andra problem, så som utagerande.) Men bara ibland - typ då hon känner för det.
Under tiden jag haft Annie så har jag analyserat, tänkt, diskuterat, bytt tankar och åsikter med folk, mött fördomar och tagit kritik och åsikter, ställt ner foten och varit arg, envis, besviken, ledsen, glad, stolt, stark, svag, u name it. Jag har känt alla de känslor som går att känna under en kort tid, och aldrig har jag känt såhär om en häst som jag känner för Annie. Jag måste säga att det finns ingen häst med större hjärta och personlighet, trots att hon är en stark individ så har hon sina sidor som inte alla ser, så som jag ser henne. Och det krävs mycket för att se alla de små sakerna. Hon är en helt underbar egen individ.
.
I förra veckan lasttränade vi. Allt gick bra. Hon gick in utan problem, och hon backade utan att vara stressad. Jag fick till och med både stänga och öppna bommen själv. Vi gav oss ganska direkt eftersom det gick så bra, massa beröm och glada miner. Efter det red jag inte, utan gick en promenad för jag vet att Annie tänker väldigt mycket och bearbetar nästan bäst då hon får ta det lugnt, som en unghäst oftast gör.
I går tog det kanske, en timme att lasta henne efter träningen. Hon gick in flera gånger för att sedan kasta sig bakåt, sen vägrade hon helt enkelt gå upp på rampen och sen stod hon bara där och glodde, som att hon väntade på bättre tider. Saken som jag upplever med Annie är att hon fortfarande testar mig, hon testar mina gränser gång på gång. För tro mig, Annie är inte rädd för transporten. Hon är inte berörd alls, även om hon varit svår att lasta tidigare och hon behöver regelbunden lastträning och åka transport (som hon får här.) så kan hon bara koppla bort. Jag vet att det kommer såna dagar, jag har lärt mig det med henne. Jag analyserar dem varje gång, "varför blet det såhär idag?""vad gjorde jag annorlunda sist?" och så vidare. Men den här gången kunde jag inte komma på vad det var som gjorde att hon helt enkelt inte skulle in.
.
Det värsta var inte att hon inte gick in. Eftersom jag känner henne så pass bra så vet jag att jag vinner i slutändan. Men det värsta var att hon fick utbrott, och fler än en gång gick hon i motattack  mot mig. Hon var fly förbannad. Hon stegrade mot mig och kastade mot huvudet, och tro inte att jag ger mig, jag är inte rädd för henne för ett öre, men en spark eller en stegring kan göra väldigt ont, och då är man ju inte så stor längre. Jag gjorde mig så stor som möjligt, och då flyttade hon sig undan mig och accepterade mitt område även om hon försökte komma in på det flera gånger, till slut förstod hon dock. Men - ibland tycker jag verkligen inte om hur uppkäftig den här hästen kan bli!

31 Januari 2012 Tisdag - Gårdagens träning

Jag har träningsvärk i både lår och mage idag. Jag har nästan glömt hur man rider Annie i galoppen, jag sitter mest bara där nu för tiden. Men i går vart det lite jävlar anamma till sist, och då gick det så mycket bättre. Jag fick större delen av träningen filmad i går av Amanda och Stina, så jag hoppas jag ska få ta del av filmerna på onsdag, och då kommer de naturligtvis att läggas upp här.
.
Annie var för övrigt väldigt pigg och framåt igår. Bättre än vanligt, ska lämna sporrar hemma nästa vecka också för att se om det är de hon irriterar sig på, kan vara att jag kittlar henne med skänkeln för mycket och då blir hon mer irriterad och funderar över den än att faktiskt springa på framåt. Känns att vi har lång väg kvar, men att stora delar har lossnat, speciellt nu i traven. Ni kommer nog få se på filmerna att hon håller takt och tempo väldigt bra, nu fattas bara min innerhand som behöver läggas på ett bättre sätt. Mycket galoppträning som ska sättas in nu också, har planerat in en gammal övning som jag red med Annika tidigare. Men ni får hålla utkik efter filmer för dom kommer, super nöjd med träningen igår måste jag verkligen säga.
.
I morgon ska jag åka och kika på hoppträningarna som är på norrmalm då Emmeli gav mig ett bra tips över en tränare. Vore ju fakiskt super kul om det var något för mig och Annie!

30 Januari 2012 Måndag - suck.

Sitter fortfarande i sjukan och är dödligt less, trodde det skulle nöja sig med halsont och svällda halsmandlar, men det var ju en bra önskan - den slog inte in i alla fall! Nu har hostan, snuvan och ännu mer halsont slagit in. Dunderkalas!
.
I går beställde jag ur hööks. Är det bara jag som fastnat för typ, hela deras sortiment den här gången? Jag är inte så mycket för att köpa märkes grejer hit och märkesgrejer dit, jag är nöjd med hööks grejer då priset är passande på många saker. I min beställning fanns de grymma schabraken i härliga färger på sista sidan i katalogen, matchande benlindor till, en remontnosgrimma, en kofta, ett täcke, och två t-shirtar.
.
Det äppelgröna schabraket, beställde i dressyrmodellen. Dock tror jag inte den kommer ha så mycket dressyrmodell att den inte går att använda till hoppsadeln också, men man får väl se när det kommer hur det faktiskt ser ut!
Matchande gröna kombinationslindor. Annie kommer bli ett väldigt gulligt äpple!!
Spanade in flera täcken som jag var intresserad utav, dock så var ett nytt stalltäcke viktigast på listan just nu. Så det andra får inhandlas senare!
Remontnosgrimma. Hade tänkt köpa ett helt träns, men eftersom jag inte vet hur det funkar på Annie så valde jag att göra såhär, då jag ändå inte har två bett och måste isf byta mellan tränsen.
Sen köpte jag två t-shirtar, de som kostar 99kr/st, en i turkosblå och en i svart. Köpte även en tjocktröja, en sweatshirt, även den i turkos blå! Så nu väntar jag med spänning på mitt nya paket, wihoo!

26 Januari 2012 Torsdag - Utvärdering

Fick det här schabraket i julklapp. Jag har använt det rätt mycket nu då jag har det på min hoppsadel, som jag rider i både på hoppträningar och då jag är ute och rider.
Måste säga att det är riktigt bra! Materialet är väldigt.. skumt! Det känns lite som galon tyg, som man hade när man var liten och kunde hoppa i pölar. Inte riktigt så men nästan, och det funkar precis lika bra som galon. Schabraket blir inte blött utan det rinner bara av det, och svetten transporteras bort väldigt fort.
.
Kan bara rekommendera det här schabraket, det ligger också väldigt bra, glider inte eller knövlar. Får se hur det blir när man tvättar det. Men det är verkligen hur bra som helst!

25 Januari 2012 Onsdag - Huvudvärk som heter duga

Här kommer en bildbomb för de dagar jag inte uppdaterat! Orkar inte tillbringa så mycket tid framför datorn just nu då huvudvärken verkligen trycker på hur mycket som helst.
mer kommer, måste säga att Annie vissa stunder är världens fotodiva!

22 Januari 2012 Söndag - Imorgon

Jag åker till vännäs imorgon. Annie får alltså en extra vilodag, men de behövs nog då hon kommer gå ordentligt nu till veckan och veckan därpå. På måndag är träningen inställd, så då funderar jag bara på att rida efter vägen vid stallet, inte bara en vända utan flera. Jobba ordentligt med galoppen. Jag känner min häst så pass bra nu, och vet att hon kommer bli supertaggad och superstark på yttertygeln, men det ska bli intressant att prova Emmeli´s övningar utomhus. Jag tror dem kommer funka bra, och det ska bli intressant att se hur galoppen är nu, sist kändes den väldigt bra utan att vara ute i djupsnön.
.
Funderar på att rida till Norrmalm någon dag till veckan och låta henne stå där över natten så jag kan nyttja ridhuset då det är ledigt, jag får se hur det blir med det. :) 

20 Januari 2012 Fredag - Skor vs barfota

Idag är det fredag, jag har satt min fot på skolan för sista gången på åtta veckor. Känns helt okej faktiskt, jag är inte så bitter alls, satt också fint med ett mvg på inlämningen jag skrev om abort. Har även klippt av allt mitt hår,  men jag är nöjd, jag har det nu kortare och uppklippt och en sidecut och har kvar min snelugg. Me like.
.
Jag har på senare tid funderat på skor och barfota på Annie. Jag är inte negativt mot något utav dem, vill folk ha skor på sina hästar så får dem ha de, vill dem ha dem barfota så får dem ha det, så länge jag själv också får välja.
Jag har nu skor på Annie, jag har alltid haft det borsett från i somras då jag hade henne barfota bak för att prova om det funkade, och det gjorde det faktiskt, mot mina tankar funkade det ännu bättre än vad jag faktiskt trodde att det skulle göra. Hon var aldrig öm eller liknande, det enda som var något var i början då hon ömmade om hon trampade på en sten, men jag tyckte faktiskt det blev väldigt mycket bättre ju längre hon gick barfota, och under den tiden jag hade henne barfota så blev hovkvalitén mycket bättre. Så jag säger inte emot att det faktiskt blir bättre kvalité, utan det tror jag faktiskt på.
.
Nu har jag skor och broddar, tidigare har jag haft sulor också, men det har jag inte i vinter då jag inte tycker dem hjälper så mycket faktiskt. Lättare att kratsa faktiskt, men tycker snön sitter på rätt mycket ändå, och på Annie åker sulorna ofta runt mycket och sitter inte speciellt mycket. Annie halkar som ett tok nu vissa gånger, liksom glider iväg med benen som Bambi på hal is.
.
I sommar kommer jag ta av Annie skorna bak, till en början. Sen eventuellt fram, men främst bak i alla fall eftersom hon tidigare har gått oskodd bak och jag vet att det funkar. Och efter sommaren kommer jag fortsätta ha henne oskodd om det skulle finnas möjlighet, rätt som det är trivs hon helt enkelt inte att vara oskodd, jag tror inte alla hästar klarar av att vara oskodda när de varit skodda hela livet i princip, det är vad jag tror. Och halkar Annie runt eller går och ömmar så fort man ska rida så tänker jag inte ha henne oskodd, för då förstår jag att det inte kommer funka. Men mina tankar och funderingar kommer att vara att ta bort skorna på henne bak till våren/sommaren 2012 och sedan fortsätta. Jag kommer dock prata runt med olika hovslagare och människor för att höra olika tankar och åsikter! Kom gärna med era, men ge mig inte era "rätt och fel", för alla människor tycker olika. Jag försöker inte påverka andras åsikt med mitt inlägg, och jag vill inte att folk ska säga att jag har fel för jag har skor på min häst, eller att jag bör ha henne oskodd för att allt kommer gå så mycket bättre. Det är trevligt att både se och läsa era olika historier om hur olika hästar och individer vi är, och det är jag glad över. :)

19 Januari 2012 Torsdag - Vidare disskution

http://iarelisa.blogspot.com/2011/01/om-varfor-tjejer-egentligen-rider-och.html#comment-form
Helt underbart skrivet.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/article14234349.ab
En som verkar få lite vett innanför pannbenet.

19 Januari 2012 Torsdag - Utvärdering

Har inte skrivit så mycket om tävlingen i helgen. Har suttit och tittat och reflekterat och känt efter. Och det är väl vad den största delen av bloggen handlar om, att jag ska kunna skriva ärligt vad jag tycker och tänker oavsett vad det handlar om, att kunna se de små skillnaderna i det stora hela.
.
Vi börjar väl med det positiva:
- Annie har hoppat alla hinder på de senaste fyra starterna.
- Hon har haft otroligt roligt och laddat.
- Hon har inte tvekat på framridning eller inne på banan.
- Jag har känt mig säker, jag har inte tvekat utan i stället satsat.
- Hon räddar alla situationer och gör alltid sitt bästa oavsett om hon kommer fel eller om jag styr henne fel.
.
Det som är mindre positivt:
- Hon springer rätt mycket och jag hinner inte ta igen henne mellan hindren.
- Hon hoppar långt eftersom hon blir springig.
- Hinner jag inte samla henne så kommer hon börja riva på högre höjder.
- Hon korsar galoppen, byter galopp och blir allmänt stark.
- Jag rider inte lika bra som på träning.
.
Jag är otroligt glad och stolt i det stora hela. Det gör mig ingeting utifall att det finns saker att jobba på, det är det positiva, för hade vi inte haft något att jobba på så hade det varit otroligt jobbigt. Det här är punkter som jag har tänkt på, det finns säkert mycket mer. Men de största "problemen" sitter i det här, men det positiva är att hon verkligen försöker och verkligen tycker det är kul nu, och det var grunden till det hela från början. Älskar min fina Annie! :)

18 Januari 2012 Tisdag - Ingen idrott?

När jag var i stallet och mockade började tankar löpa i huvudet, massa. Jag älskar att stå i stallet och vara ensam och få fundera egenom allt och inget. Stallet är mitt tankeställe kan man faktiskt säga.
Och när man tänker på något så hittar man det oftast på internet, och nu var jag inne och läste på Emily Töyräs blogg (www.livetmedella.blogg.se ) och hittade en länk: http://www.ystadsallehanda.se/tomelilla/smedstorp/article1599348/Norrlandska-tar-over-Tjustorps-hastcenter.html
.
När jag gick i skolan innan gymnasiet var jag alltid duktig i idrott. Jag älskade idrott. Och jag ställde upp för mina kompisar, och jag fick lära mig att det inte handlade om hur duktig man var, utan vad man gjorde utav det. Och jag gjorde alltid mitt bästa. Jag spelade handboll när jag var yngre, men valde bort det för hästarna. Sen började jag friidrott, jag gick dock inte länge eftersom jag inte trivdes med åldergrupperna. Men hade jag fortsatt tror jag att jag faktiskt hade varit något inom friidrott idag (om man får ha det förtroendet att säga det utan att få negativa kommentarer.), när jag gick i sjätte klass hoppade jag 5,30 i längdhopp och var alltid insatt i det jag gjorde.
.
Men allt ändrades väldigt fort då vi bytte lärare. Jag gjorde inte längre allt som jag gjorde tidigare. Jag hade ont i mitt knä, och när vi bytte lärare så ville jag inte gå på lektionerna längre. Jag var en av de få som sa vad jag tyckte, för mitt betyg i idrott spelade inte längre någon roll, varken för mig eller för honom. Eftersom allt nu handlade om hur bra man var, och inte att man alltid gjorde mitt bästa. Och för mig är det fel. Ett betyg handlade om hur många gånger vi sprang uppför en brant backe under en viss tid, orkade vi visst många så fick vi ett visst betyg, och orkade vi fler så fick vi bättre betyg. Jag var inte med och sprang i den backen är det enda jag säger. Hur ska jag med knäskada ha samma förutsättningar för en hockeykille tillexempel? Jag tycker att det var oschysst helt enkelt.
.
Men hur som var det inte det jag vill komma fram till, utan det som fick mig att tappa all förtroende var när jag fick höra att ridning inte var någon sport. Idrotten man höll på med på fritiden spelade in i idrottsbetyget, förutom vi som red, för det var ingen idrott. Det fick mig att gå i taket. Jag skulle egentligen inte ens behöva försvara mig på den punkten eller ens behöva övertyga någon om att det är en sport. Men jag var tvungen.
.
Hur kan folk säga att det inte är en sport? Beror det på okunskap alltihopa eller handlar det helt enkelt om att folk är rädda att inse faktum? Jag tillbringade mer tid i stallet än vad killarna gjorde för sin hockey, jag kunde sitta på en helt okontrollerad häst utan att vara rädd medan de i högsta form kunde åka runt på sina skridskor. Förstå mig inte fel, jag tycker inte att det är lätt att åka skridskor, och jag skulle aldrig kunna spela hockey. Men det är en sport, likaväl som ridning. Att sitta på en häst och ha förtroende och samspel är så mycket bättre och svårare att hitta än att ha samspel med en puck (som förövrigt väger hur mycket?), att nu Rolf vann priset har skapat otroligt mycket prat och hur dumt det är att någon annan "riktig idrottare" vann priset. Jag sitter bara och skrattar för folks kunskap, hade Sedin vunnit priset hade det inte varit snack om saken, han hade varit värd det. Men eftersom Rolf rider så är det inte värt det, det är ju hästen som gör jobbet och han bara sitter där.
.
En diskussion som aldrig tar slut, jag älskar mitt projekt arbete och lyfta fram dessa underbara djur, och underbara människor som gör ett hårt artbete med sina hästar! ♥

16 Januari 2012 Måndag - Hoppfilmer VRF 15/1 2012

Var med på Vännäs klubbtävling i går, bedömning A. Red två klasser, 60cm och 80cm. Eftersom jag och Annie har haft problem med hoppning tidigare på Lokala tävlingar och vissa träningar så har jag tagit allt på en nivå som vi både är redo för. De lokala tävlingar jag hoppat har vi alltid stoppat ut oss på första eller andra hindret, och vi har inte ens hoppat ett hinder på framridningen, hon har pallat direkt trots att hon varit pigg och framåt. Och på träningarna efter de hade hon inget sug, lyssnade inget på skänkel framåt eller sög mot hindret. Så nu har jag varit med på två klubbtävlingar så att Annie och jag ska få mer rutin. Och då har jag valt att hoppa 50-60 och 80 cm.
.
Filmade inget från förra då vi var i Vindeln, men det var rätt likt från nu i helgen. Hon hade stått två dagar här, så mycket energi från det. Men sen var hon även väldigt pigg och stark framåt så det ser ut som att hon hoppar mot bettet.
Hon blir väldigt stapplig, byter galopp och korsar galoppen, och även blir väldigt framåt och lång många gånger och jag hinner inte plocka upp henne så mycket emellan. Men under såna här tävlingar vill jag inte bry mig så mycket om det, inte just nu. Nu vill jag att Annie ska få en rutin, hinna titta, och tagga upp sig själv om hon så vill, så länge hon verkligen tycker att det är kul, och det tycker hon. Jag har hört både positiva och negativa saker i helgen, men oavsett så har jag inte tagit åt mig utav det. Jag har kört mitt race och jag är väldigt nöjd. Annies bakbens teknik är ungefär det sötaste.
Kommer utvärdera allt mer sen, men tänkte lägga in lite text och lite filmer och visar att jag lever i alla fall, då det varit väldigt dött på min sida. Vi fick med oss två rosetter hem. :)
http://www.youtube.com/watch?v=1pSQ41NEOog&context=C3b8b83eADOEgsToPDskIyNgndWUDiI9ImZDeq1RRZ
Första klassen, 60 cm.
http://www.youtube.com/watch?v=0RTTFgD3ZfQ&feature=g-upl&context=G2555d3aAUAAAAAAAAAA
Andra klassen, 80 cm.

12 Januari 2012 Torsdag - Tips

http://www.tjustorpshastcenter.n.nu/ För er som bor i Skåne trakten eller ska flytta dit (om det finns några såna på min blogg), kika in på världens grymmaste Annika som driver denna gård!
Och för det andra - ska ni ha hjälp med tänder eller diverse veterinär saker, ring Sara Ellevik - henne rekomenderar jag starkt efter hennes besök i dag!
.
Tidigare var jag lite osäker om jag skulle boka tid för koll av tänder på Annie hos Sara eller hos veterinären, tidigare har jag haft hos veterinären och jag har ju aldrig haft Sara, så jag visste ju inte direkt vad skillnaden skulle vara. Dock fick jag flera kommentarer om att dem föredrog Sara och att hon var jätte duktig. Så jag testade faktiskt, fick en tid idag och hon kom till stallet. Och i framtiden kommer jag fortsätta att ringa Sara, och det tycker jag även att fler bör göra. Jag fick allt förklarat för mig, vad som behövdes göra, vad hon gjorde, kollade ut mina bett och så vidare.
.
Just innan jul var Annie konstig i vänster sida när man tog i bettet, antingen la hon sig väldigt mycket under lod och krullade ihop sig, eller så sprang hon med huvudet uppåt och mot höger, som att det ilade typ. Så då började jag ha misstankar att det kanske kunde vara något. Hon fick ju sen stå över jul och nyår, kring två och en halv vecka, och då skulle jag känna efter om det blivit någon skillnad när jag red på tvådelat bett, men hon reagerade precis likadant som sist. Och idag fick jag se vad det berodde på, och en förklaring på varför det blivit så. Men mycket riktigt så hade Annie fått två sår inne i munnen, vilket nog var obehagligt, men eftersom jag ridit med hackamore nu så har de läkt ihop.
.
Annie har också haft slitna tänder tidigare (jag har inte vetat det, utan de fick jag veta nu,) och att det såg ut som att hon legat mycket på bettet eftersom det var gamla slitningar, men hon har blivit väldigt känslig med bett nu, vilket har gjort en stor skillnad på tänderna också. Vilket känns oerhört skönt. Hon har lite underbett och därför nöts tänderna inte riktigt som dem ska, och ska kollar en gång om året. Annars tyckte hon det såg jätte fint ut där inne, och jag fick även kolla hur det såg ut. Jag är jätte nöjd med dem hjälp jag fick.
Nosgrimman ska jag börja variera, ska också införskaffa en remont nosgrimma som jag tidigare funderat på men inte tagit mig i kragen för att prova eftersom jag inte ha någon direkt kunskap om den, så nu ska en sån införskaffas, ska variera höjden på min andra nosgrimma, inte ha bettet på en vecka drygt, och fortsätta rida på hack/rakt bett (har inte provat rakt bett på Annie, kan hända att jag gör det, men jag tror inte hon kommer trivas på det om jag känner henne rätt.) och sen fortsätta rida på tvådelat.
.
Frågor? Skriv så förklarar jag. Men jag är super nöjd, tack så jätte mycket till Sara. Nu ska Annie stå inne drygt en timme till, sen ska jag åka och ta ut henne. :)

11 Januari 2012 Onsdag - Projektarbete.

Vi pratade om våra projektarbeten idag. Och jag minns så väl att när vi fick reda på att vi skulle börja med projektarbete så ville jag skriva om min utbildning med Annie, trots att jag inte visste hur länge Annie skulle stanna. När jag skrivit i min blogg har jag aldrig tänkt på att det här faktiskt är mitt projektarbete i skolan, det är så mycket mer än så, alla mina tankar, mina bilder, min framtid, våra bakslag, mitt mål, våra mål, utrustning, ja allt som jag tycker om i hästvärlden. Det är inte bara ett projekt arbete längre, det är min blogg med olika värderingar och åsikter om allt, och jag tycker verkligen det här är super kul. Jag ska strax göra ett inlägg om vad som har förändrats och vad som varit, med både bilder och filmer.
.
Trots att vårat projektarbete ska redovisas vecka 11 så kommer den här bloggen ändå vara kvar, min tid med Annie tar inte slut bara för att projektarbetet gör det, det kommer fortsätta oavsett.

10 Januari 2012 Tisdag - Några bilder från igår

Några bilder från gårdagens dressyrträning för Emmeli! :) Emma står som fotograf bakom bilderna!

8 Januari 2012 Söndag - Tillbaka i morgon

Imorgon ska jag till tandläkaren och fixa tråden bakom tänderna, sen åker jag tillbaka till vännäs. Och jag ska tala om att jag är dödligt less på Vännäs, känns verkligen trist att åka dit när man inte trivs där. Men sista terminen nu, går tre dagar, sen är det praktik i sex veckor och sen åker vi utomlands i två veckor. Och när vi kommer hem igen så ska vi säga upp lägenheten, känns faktiskt bra. Otroligt bra och skönt faktiskt. Men jag längtar självklart till att få komma till stallet igen och träffa min Annie, och Linus så klart. Tiden går fort.
.
Det är så intressant hur vi alla väljer att "uppfostra" våra hästar. Hur olika vi ser på problem. Jag har sedan långt tillbaka betett mig på samma sätt som Annie beter sig på mot mig. Vilket jag anser gör en positiv verkan, hon förstår mig när jag uttrycker mig så att hon förstår.
Annie har tillexempel en tendens att bli supertaggad i stallet, att hon vill gå ut, vill gå till boxen eller på något annat sätt vill ha något, och får hon inte det så ställer hon sig och vevar med frambenet. Hon ser aldrig sur ut då hon gör det, bara allmänt glad. Som en hund. En hund viftar på svansen men Annie viftar på benet! Betendet gillar inte jag, men jag är glad att hon är gla och att hon inte är sur. Det hjälper inte att jag står och skäller på henne och ber henne sluta, och jag tror inte att det hjälper för så många andra heller. Det går in genom ett öra och ut genom det andra i princip. Men något som alltid funkat på Annie är att göra precis likadant. Börjar hon veva - ja då börjar jag veva med mitt ben, och det syns så väl att tankarna börjar snurra i hjärnan på henne. DÅ blir hon sur, "av vilken anledning gör du såhär?", men när hon slutar så slutar jag, och då ser det ut som en lampa tänds på hennes huvud "ahaa, är det så det funkar", sen är det över. Tidigare har hon ju varit väldigt på när man ska ta på henne täcket, bitit tag i jackor eller lagt öronen, när hon bitit tag i mig biter jag alltid tillbaka. Det är den värsta förolämpningen för henne - men fan vad det funkar bra måste jag säga! Hon vaknar alltid till efteråt, jag gjorde samma sak på min andra häst Buster om han hittade på såna där saker, det var dock väldigt sällan då han är en helt annan häst jämfört med Annie, men det har alltid gett en positiv verkan på dem i slutändan. Inlägget = väldigt luddigt skrivet, jag återkommer för nu ska jag bannemig fika!

7 Januari 2012 Lördag - Fråga till er alla..

Jag sitter med en fråga i huvudet som jag inte kan få svar på själv. Jag har en vanlig kilpadd till min dressyrsadel. Men den är ju lite äldre och har blivit lite plattare nu, men jag skulle vilja ha padden ännu lite högre baktill. Jag har suttit och sökt på olika paddar men jag hittar bara vanliga kilpaddar, är det någon som vet var det finns en liknande modell fast lite högre baktill. Länka gärna tips eller sidor om ni vet av något!! :)

7 Januari 2012 Lördag - Ett fint minne

Xxx ♥

7 Januari 2012 Lördag - En vis man

"A couple of hundred years ago, Benjamin Franklin shared with the world the secret of his success. Never leave that till tomorrow, he said, which you can do today. This is the man who discovered electricity. You think more people would listen to what he had to say. I don't know why we put things off, but if I had to guess, I'd have to say it has a lot to do with fear. Fear of failure, fear of rejection, sometimes the fear is just of making a decision, because what if you're wrong? What if you're making a mistake you can't undo? The early bird catches the worm. A stitch in time saves nine. He who hesitates is lost. We can't pretend we hadn't been told. We've all heard the proverbs, heard the philosophers, heard our grandparents warning us about wasted time, heard the damn poets urging us to seize the day. Still sometimes we have to see for ourselves. We have to make our own mistakes. We have to learn our own lessons. We have to sweep today's possibility under tomorrow's rug until we can't anymore. Until we finally understand for ourselves what Benjamin Franklin really meant. That knowing is better than wondering, that waking is better than sleeping, and even the biggest failure, even the worst, beat the hell out of never trying."

5 Januari 2012 Torsdag - Vår betong

"vi har något stort
på gång, så länge ingen bryr sig om vilka höjder vi kan nå
på vilken sida som vi står."
.
Jag har i dag och dagen innan det tänkt hur viktigt det är att gå sin egen väg. Och i dag kom det fram i mig att det tänker jag göra också. Med eller utan hjälp så kommer jag fixa det här, och jag har aldrig varit så beslutsam tidigare. I dag är också en dag som jag saknar att stå i Jomark och ha Annika där bara ett sms eller samtal bort. Det känns trist att hon är så långt borta, men skönt att hon alltid är där ändå.
.
Jag har i dag varit på skitkasst humör. Men det har också fått mig att inse bra saker, saker som jag ordnat upp själv och som ingen kommer att få rasa ner. Jag tänker mycket, jag analyserar hela tiden och speciellt när jag är ensam. Negativt? Nej, det tycker jag inte, jag vill ha många olika perspektiv på saker. Nu sitter jag i mitt rum med musik som jag själv väljer, låter tankarna strömma och jag vill bara skriva ned allt och dela med mig, även om det i slutändan handlar om mig och mina beslut, jag skulle vilja ha någon att bolla mina tankar och idéer med. Inte bara över min blogg och internet såklart, men allt kan jag inte kräva. Just nu har jag ingen att dela med mig av, dags för ett samtal till Mia känner jag nästan.
.
Jag går i högvarv om licens. Vilken klubb jag ska lösa för, nackdelar och fördelar. Har till och med legat och funderat på nätterna och nästan blivit nervös för att tankarna går igång så ordentligt. Jag ska åka på möte nästa söndag på Sandgärdan, höra hur de har tänkt det med hoppningen och om de ska ha något storhäst lag. Det hoppas jag nästan, det vore kul om dem skulle ha det. Men sen går jag i tankarna, tänk om Annie faktiskt inte vill hoppa storhäst höjder, då tänker jag inte heller tvinga henne till att göra det, men samtidigt tror jag att glöden finns där bara jag får plocka fram dem ordentligt. Men då vill jag gärna vara med i ett dressyrlag, och även här har jag pratat med sangärdan, och jag hoppas de ska ha ett lag. Då skulle jag i alla fall stå som reserv, men jag skulle få mer detaljer sen. Men samtidigt, ska jag kanske lösa för vännäs ändå? Men vem säger att det är större möjligheter att tävla i lag där?
Allt handlar ju självklart inte om att tävla i lag, och jag kommer ju naturligtvis att tävla inviduellt också, men det finns verkligen inge roligare än att åka runt i ett lag och tävla, bedöma, prata och diskutera. Det är charm. Det tåls att fundera vidare på, sandgärdan har alltid varit hemma klubben, och om ett par månader så vet jag inte vart jag ska ta vägen, men jag kommer inte vara kvar i vännäs. Men medlem i båda klubbarna kommer jag vara, då kan jag delta i klubb på tre olika, sikeå, vännäs och vindeln. (Vännäs och Vindeln har ett samarbete som gör att man får åka på varandra klubbtävlingar.) och jag tycker om alla de tre klubbarna, så det känns jätte kul.
.
Som sagt, mina tankar rullar hela tiden och jag är pratsugen och jag vet knappt vart jag ska börja, men nånstans blir det ju och det är bara att vänta och se. Det känns skönt att jag har en fast plats för Emmeli i dressyren i alla fall, jag trivs bra med henne! :)
Nu ska jag fortsätta andas ett tag!!



5 Januari 2012 Torsdag - Annies pappa, Foreign Office

Annies pappa, Foreign Office.

4 Januari 2012 Onsdag - En utvärdering


Jag köpte detta täcke från hööks i slutet på sommaren. Det gick lös på kring 5-6hundra om jag inte minns fel. Och jag vart helt förälskad i täcket, när jag fick Annie fick jag med hur mycket täcken som helst, och hon hade två liknande stalltäcken fast med åren så blir de ju såklart tunnare och slitet, så jag la ut pengarna på ett nytt. Storleken var väldigt bra på Annie, och täcket i sig är toppen att ha som innetäcke eller undertäcke när det varit kallare ute, och det går inte egenom speciellt mycket heller så det klarar rätt mycket. Men jag gillar verkligen inte hur täcket lägger sig efter ett tag. När man lägger på det är det väldigt bra och passar super, och är dessutom väldigt fint! Men det är verkligen konstigt gjort, ett magspänne som sitter tvärsöver, och alltså inte i kors. Och har endast ett spänne, vilket gör att täcket inte sitter på plats om hästen rullar sig eller rör sig mer i boxen. Har man ett täcke över ligger det på plats, men annars hamnar det väldigt lätt på sniskan. Jag tror det hade suttit bättre med två gjordar under magen, och kanske ett till spänne framtill.
.
Men eftersom jag är så kär i täcket så använder jag det flitigt, det är så varmt och mysigt, tror att jag vill ha det mer änvad Annie vill! Men ska ni söka er ett ordentligt stalltäcke så sök ett bättre trots att det är superfint och supermysigt!! :)


4 Januari 2012 Onsdag - Ridsugen

Nu har jag inte ridit på ett bra tag förutom då jag fick rida Isabels ponny Kairos. (www.enisabelsliv.blogg.se) Jag ska tillbaka till vännäs på måndag och då ska jag banne mig rida. Hon har varit i gång i skritt och trav, men annars har hon stått en hel del, vilket var mitt syfte från början eftersom det gick så bra på slutet så ville jag att det skulle få sjunka in för henne, har gjort det tidigare i somras när det gick som bäst, och när jag satte igång henne igen var det som att allt hade sjunkit in i lugn och ro.
.
Utbildar man ett varmblod så är det mycket unghäst tänk, det har jag hört många som säger. Och jag kan bara hålla med nu när jag väl sitter där själv. Jag är super sugen på att sätta mig i sadeln igen, och jag är jätte taggad på att börja träna igen. Har börjat skriva upp lite mål för 2012, rimliga mål, mål ska trots allt inte vara hur svåra som helt att nå, det ska vara rimligt men man ska få kämpa för det ändå såklart. Mål och funderingar kring allt kommer i ett inlägg senare ikväll, jag tror att även jag har behövt en vila.

3 Januari 2012 Tisdag - Mer funderingar

Ska ju kolla upp Annies tänder och det är dags att fixa en tid. Jag går i funderingar om jag ska ringa veterinären eller Sara Ellevik som är tandläkare. Säger man tandläkare? Aja, ni förstår hur jag menar.
Jag har hört bra ord om Sara, och jag tror inte att jag ska vara osäker med henne, så jag funderar på att ringa dit. Men ni som kollar era hästars tänder och så, hur upplever ni skillnaden och vad tycker ni är bäst och var brukar ni boka tid?
.
Det var väldigt länge sen jag hade med tänder att göra eller vad man ska säga, Buster hade aldrig något problem med munnen förutom en gång, och då ringde vi ut veterinären och de var ju ett antal år sedan så de har jag knappt något minne av. Sen vet jag inte vad dem gör för bedömningar, hos Sara har jag hört att hon hjälper en med bett och så vidare vilket kanske skulle vara bra för att höra vad hon tycker, så har ni tips, råd eller bara åsikter, tveka inte att använda kommentarsfältet! :)

2 Januari 2012 Måndag - Funderingar

Var inne på hööks hemsida och kollade vad som fanns kvar på rean, kanske skulle finnas något intressant att beställa hem. Började dock fundera över storlek på schabrak, ibland kan jag tycka att mina blir stora på Annie. Känns som de lätt blir långa och överflödiga, och då har jag köpt dem i strl full såklart. Nu går jag och funderar på ponny, och så kollade jag på råden på hööks hemsida, och där står det att ponny kan avändas på 16,5"s sadlar, och min sadel är ju faktiskt 16,5". Vad har ni för storlekar på era schabrak och vad har ni för sadlar?

1 Januari 2012 Söndag - Konstigt med nytt år.

Jag har fått en del bilder skickade till mig, från februari 2011 till Juni 2011, de sista bilderna är samma dag som jag red Annie till Annika för att tillbringa sommaren i Jomark. Titta på bilderna, jag såg en stor skillnad på henne trots att det inte är ridbilder, och så är det i olika situatoner. Här kommer de;
Februari 2011
April 2011
Såhär såg Annie oftast ut då man närmade sig hagen eller skulle hämta henne/lägga på täcke, vissa gånger gjorde hon till och med utfall.
Maj 2011





och slutligen Juni 2011
(Tjejen som står med på bilderna är hon som fotat alla bilder, den här tjejen har också varit rädd för Annie då hon kom till mig från början, men den här dagen kom hon fram till mig och sa att hon hade borstat Annie i hagen och att Annie varit jätte mysig och aldrig surat, och frågade om hon kunde få ta in henne från hagen och ta en bild innan vi skulle rida iväg. Det värmde hela mitt hjärta och det kommer jag minnas otroligt länge.)

(Den här dagen fick jag veta att jag skulle få Annie.)







RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!